Menu

Impressie wedstrijden 18 februari

Het was een gezellige drukte afgelopen zaterdag 18 februari in Kardinge tijdens het Pieters Huisman Caravan- en Camperstalling NK Jeugdmarathon, het NK G-Marathonschaatsen en ’s avonds de Bouwselectmarathon.         

De jeugdige rijders en rijdsters kwamen uit het hele land en moesten vroeg uit de veren om op tijd in Kardinge aan de start te verschijnen, welke om 11.00 uur plaats vond. Vaders en moeders, broers en zussen, opa’s en oma’s stonden langs de lijn om de toppers van de toekomst aan te moedigen. En schaatstalent was zeker aanwezig. Bij velen straalde de techniek ervan af. Bij de pupillen A en B werd in series gereden waarna er voor de eerste 13 van elke serie nog een finalewedstrijd plaats vond. Hoewel onze jongens en meisjes flink hun best hebben gedaan was de overmacht uit de andere gewesten toch te groot. Alleen Ryan Draaisma uit Peize wist een 3e plek te scoren bij de Jongens Pupillen B en Jibbe Koops kwam in dezelfde categorie helaas ten val.                     

De overige uitslagen waren:

Meisjes Pupillen B 22e Jonne Holthuis, Jongens Pupillen A 6e Tjalle Te Nijenhuis en 25e Lars Bruggers, MPA 6e Evi Blomberg en 9e Anne Breider, JJC 15e Rutger Jansma, MJC 13e Marleen Knol, 32e Elise Favre en 40e Marinda de Vries. Ook bij de Dames en Heren junioren A en B helaas geen podiumplaatsen, er werd verschrikkelijk hard gereden. Hier waren de resultaten: DA 9e Liset Speelman en Mats ten Cate werd 14e bij de HA. Ook de Junioren B hadden moeite om het hoge tempo bij te houden hier werd Britt Breider 15e bij de DB, Suzanne Atzema 39e en Tess Wiering 43e. Onze HB hielden elkaar een beetje in de gaten gezien de uitslag, 30e Robin van de Ven, 31e Laurens Tuyt, 33e Pieter Feenstra en 40e Kjell Slenema.  Voor velen was het een hele ervaring om aan deze NK’s mee te mogen doen en naar verluid heeft men een leuke dag gehad.

Ook stond er nog het NK G-Marathonschaatsen op het programma met zo’n 13 enthousiaste deelnemers. De gebroeders Gertjan en Nico Groendijk gaven hierbij ook acte de précense en werden respectievelijk 3e en 11e.

Bij de wedstrijden van de Bouwselectmarathon werd er hard gereden waardoor er weinig ontsnapping mogelijkheden waren en de één na de ander het peloton moest laten gaan. Michael Groot wist bij de Beloften Heren nog beslag op de 11e stek te leggen, bij de Topdivisie Dames was men niet bestand tegen het sprint geweld van Irene Schouten en Marijke Groenewoud, waarbij Maaike Verwey haar 1e plek in het tussenklassement en in het jongerenklassement behield. Bij de Heren Topdivisie ten slotte was Harm Visser kennelijk niet helemaal tevreden over zijn witte pak van het jongerenklassement want hij pakte en passant  ook nog even het oranje pak van het leidersklassement erbij waardoor Sjoerd den Hertog zaterdag 11 maart in Leeuwarden nog wel even aan de bak zal moeten om zijn 5 punten achterstand weg te werken en om het oranje pak te heroveren. Robert Post trouwens werd verdienstelijk 2e en Daan Gelling lijkt op het zilver van het jongerenklassement af te stevenen. Helaas kwam Ronald Kruyer in de 35e ronde ten val, hopelijk heeft dat verder geen gevolgen voor zijn deelname aan de natuurijswedstrijden in Zweden waar hij toch als één van de favorieten wordt gezien.

Voor aanvang van de Topdivisie Heren wedstrijd vond nog de huldiging plaats van Ingmar Berga, een grootheid in zowel het marathonschaatsen als het inlineskaten. Na 18 seizoenen op hoog niveau aan deze wedstrijdsporten deel te hebben genomen besloot Ingmar begin vorig jaar een punt achter deze carrière te zetten en zijn kennis over te dragen als assistent-ploegleider aan de Jumbo-Visma ploeg. Door de voorzitter van de KNSB Gewesten Drenthe en Groningen, de heer Bart Jonkers, werd hij benoemd tot Lid van Verdienste voor al zijn successen en werd hem een oorkonde en een zilveren speld namens de gewesten verstrekt en mocht hij een bokaal in ontvangst nemen namens de GTC Marathonschaatsen Drenthe en Groningen.

Last but not least, hulde aan alle vrijwilligers die aan het slagen van deze dag hebben meegewerkt en vanaf 8.30 uur tot ’s avonds 22.00 uur in touw zijn geweest, de GTC Marathonschaatsen en de Stichting Marathonschaatsen zijn jullie zeer erkentelijk en prijzen zich gelukkig op zo’n geweldig corps te kunnen leunen.

Henk Pater